Schade betalen

 

Betalen

Je hebt een brief ontvangen, omdat je schade hebt veroorzaakt. De ondernemer heeft SODA gevraagd om dit verder met jou af te handelen.

In de brief staat een QR-code. Deze kun je scannen om de betaling in orde te maken. Heb je geen QR-code? Klik dan op de onderstaande button om naar onze betaalomgeving te gaan.

Veelgestelde vragen

We hebben de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord er niet tussen of wil je bezwaar maken? Bezoek dan onze contactpagina.

Betalen

Waarom moet ik aan SODA betalen?

Je hebt een onrechtmatige daad gepleegd. Een onrechtmatige daad is iets doen wat niet hoort, niet mag of verboden is. Hierbij kun je denken aan diefstal, vernieling, huisvredebreuk en fraude. 

Je bent door de benadeelde aangesproken. De afhandeling van het incident heeft tijd gekost. Deze tijd is verloren tijd en wordt als schade gezien. Volgens de wet moet iemand die schade veroorzaakt de schade vergoeden.

Je bent dus verplicht om de schade te vergoeden.

Hoe kan ik betalen?

Je kunt de schadevergoeding eenvoudig online betalen. Klik hier om naar de betaalomgeving te gaan. Ook is het mogelijk om het bedrag handmatig over te schrijven. Betaal het totaalbedrag zoals vermeld op de brief en let daarbij op de volgende zaken:

  • Maak het bedrag over op naam van Stichting SODA, IBAN-nummer NL33INGB0004872803

Vermeld bij de betaling altijd het betalingskenmerk! Let op: betaal het bedrag binnen de gestelde termijn om eventuele extra kosten te voorkomen. Zijn er problemen bij het betalen? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken wij samen naar een passende oplossing.

Kan ik in termijnen betalen?

Bij de afhandeling van winkel- en brandstofdiefstal is het mogelijk om zelf een betalingsregeling in te stellen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  • Maak €20,- over naar Stichting SODA om een betalingsregeling in te stellen.
    Bij winkeldiefstal maak je het bedrag over op rekeningnummer:  NL33INGB0004872803.
    Bij brandstofdiefstal is het rekeningnummer: NL33INGB0008021035
    Vergeet hierbij niet het betalingskenmerk te vermelden.
  • Zodra wij de betaling hebben ontvangen, noteren wij in jouw dossier dat je gebruik wilt maken van de betalingsregeling.
  • Elke maand maak je €20,- aan ons over, totdat het gehele bedrag betaalt.

Let op: SODA incasseert het bedrag niet automatisch, je bent verantwoordelijk voor het maandelijks overschrijven van het bedrag. Heb je een brief ontvangen voor een ander incident? Dan kun je contact met ons opnemen voor het treffen van een betalingsregeling.

De betaallink is verlopen

Klik op de onderstaande link om de betaling in orde te maken: https://meldingen.so-da.nl/betalen

Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Als schadevergoeding niet wordt betaald dan ontvang je een herinnering. Mocht de betaling niet binnen de gestelde termijn voldaan worden, dan wordt een deurwaarder ingeschakeld. Als de betaling dan nog steeds uitblijft, dan vraagt SODA de rechter om de schadevergoeding toe te wijzen.

Ik was niet alleen, waarom moet ik betalen?

Als je met meerdere personen was toen het gebeurde, dan krijgt iedereen een brief voor het schadebedrag, omdat iedereen medeverantwoordelijk is. Dit heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Het bedrag hoeft maar één keer betaald te worden.

Ik heb direct met de QR-code betaald, maar krijg alsnog een brief

Het verwerken van de betaling kan een aantal werkdagen duren. Daardoor kunnen de brief en de betaling elkaar kruisen. Onze excuses voor het ongemak.

Ik heb een reprimande gehad van de politie, waarom moet ik toch nog betalen?

Een reprimande is een strafrechtelijk afdoening zonder justitiële gevolgen. De schadevergoeding is een afhandeling via het civiel recht. Dit staat los van elkaar. Klik hier voor de informatieflyer van de politie.

Mijn gegevens

Hoe gaat SODA om met de gegevens (van minderjarigen)?

Vaak worden de gegevens op de locatie vastgelegd en rechtstreeks met SODA gedeeld. Het kan ook zijn dat de politie de persoonsgegevens aan SODA verstrekt heeft. SODA voldoet aan strenge veiligheidseisen voor het verwerken van gegevens. Gegevens worden in overeenstemming met de geldende wetten verwerkt.

De gegevens op de aansprakelijkstelling zijn niet juist

Het afhandelen van een incident is voor beide partijen een vervelende situatie. Het kan voorkomen dat er bij het invoeren van de gegevens een typefout gemaakt wordt, waardoor de gegevens niet correct op de overeenkomst staan. Zijn je gegevens niet correct genoteerd? Dan kun je de juiste gegevens mailen via ons contactformulier. Vermeld hierbij graag het betalingskenmerk.

Ik heb geen e-mail ontvangen

Het kan zijn wij geen correct e-mailadres hebben ontvangen, waardoor wij de aansprakelijkstelling niet kunnen mailen. Wil je deze alsnog ontvangen? Dan kun je dit per mail aanvragen via ons contactformulier. Vermeld hierbij je naam en adres.

 

Algemeen

Een schadevergoeding en straf, hoe kan dat?

De schadevergoeding staat los van een eventuele straf die een rechter oplegt. Dit zijn twee verschillende zaken. Een schadevergoeding is een civiele afhandeling en een straf of boete is een strafrechtelijke vervolging. Voorbeeld: Als iemand opzettelijk een kras op een auto maakt dan eist je een schadevergoeding voor het herstel. Daarnaast kun je bij de politie aangifte doen, zodat de dader een straf opgelegd krijgt.

Ik wil bezwaar maken. Hoe kan ik dit doen?

Je kunt bezwaar indienen via ons contactformulier. Leg je verhaal duidelijk uit. Vergeet niet om het betalingskenmerk te vermelden.

Heeft de aansprakelijkstelling invloed op een VOG?

Het civiel recht staat los van het strafrecht. De aansprakelijkstelling van SODA is een civielrechtelijke afhandeling. Een VOG wordt afgegeven op basis van informatie van politie en justitie. Op een strafblad zijn geen civielrechtelijke zaken zichtbaar. Wie bij de politie of in andere veiligheidsfunctie gaat werken zal een dieper onderzoek ondergaan. Politieregistraties worden dan ook onderzocht.

Ik ben vrijgesproken, moet de schadevergoeding nog betaald worden?

Bij vrijspraak wordt de aansprakelijkstelling ingetrokken. Wij ontvangen dan graag bewijs hiervan. Als je al betaald hebt, dan wordt het bedrag teruggestort. Neem hiervoor contact op met SODA via ons contactformulier en voeg een kopie van de vrijspraak toe.

Ik heb een onvoorwaardelijk sepot. Moet de schadevergoeding nog betaald worden?

Bij een voorwaardelijk sepot of voorwaardelijke straf moet de schadevergoeding wel betaald worden. Bij een onvoorwaardelijk sepot zal SODA de aansprakelijkstelling intrekken. Wij ontvangen dan graag bewijs hiervan. Als je al betaald hebt, dan wordt het bedrag teruggestort. Neem hiervoor contact op met SODA via het contactformulier en voeg het onvoorwaardelijke sepot toe.

Staat je vraag er niet tussen?

Dan kun je contact met ons opnemen via de onderstaande button.