5 vragen aan Arie Jan van Os

5 vragen aan Arie Jan van Os

donderdag, 04 mei 2023

Weet jij wat SODA doet en waar we voor staan? De komende periode nemen wij jou mee in de wereld van directe aansprakelijkstelling. We starten met Arie Jan van Os, oprichter van SODA. Wij maken kennis met deze bevlogen directeur door hem vijf vragen te stellen.

Hoe is SODA ontstaan?

“Het is eerlijk gezegd ontstaan uit een gevoel van noodzaak”, start Arie Jan. “Ik heb tijdens mijn loopbaan bij de politie te vaak gezien dat criminelen ongestraft wegkwamen en dat de slachtoffers achterbleven met de schade. Vooral op het gebied van winkeldiefstal zag je dat er steeds minder aangifte werd gedaan en hoorden we vaak de uitspraak: ‘Het heeft toch geen zin om aangifte te doen, want voordat ik aangifte heb gedaan staat de dader alweer buiten’. Zonder aangiftes is het moeilijk om een beleid te ontwikkelen. We bevonden ons in een vicieuze cirkel die voor mijn gevoel doorbroken moest worden.
Toen ik met mijn consultancybureau een Europese prijsvraag had gewonnen en ik de subsidie mocht gebruiken voor een preventieproject, wist ik meteen een doel: het terugdringen van winkeldiefstal. In 2006 is stichting SODA opgericht, waarbinnen het project opgestart kon worden. Na pilot van één jaar, in een winkelcentrum in Osdorp, kwamen de eerste cijfers binnen: een daling van 40%. Dit bevestigde dat directe aansprakelijkstelling geschikt is voor het terugdringen van criminaliteit.”

Wie kan gebruikmaken van de diensten van SODA?

“Wij zijn er voor ondernemers, de detailhandel, particulieren en verzekeringsmaatschappijen. Of het nu gaat om agressie in de horeca of in het openbaar vervoer, brandstofdiefstal, heling, verzekerings- of internetfraude, wij ondersteunen benadeelden bij het verhalen van directe en indirecte schade. Wij verhalen de schade via het civiel recht, hierbij werken we nauw samen met de politie, het Verbond van Verzekeraars, advocaten, gerenommeerde deurwaarderskantoren en andere partijen.
De meeste mensen kennen ons van de € 181,- winkeldiefstal-aanpak. In 2007 heeft SODA deze aanpak in samenwerking met de politie geïntroduceerd. Inmiddels is het een bewezen en landelijk succes. In de jaren daarna hebben wij onze dienstverlening verder uitgebreid, waarbij wij zowel grote organisaties als particulieren ondersteunen.”

 

5 vragen aan Arie Jan van Os

Arie Jan en Niels van Os

vijf vragen aan Arie Jan van Os

SODA-aanpak bij brandstofdiefstal

Hoe ziet het SODA-team eruit?

“Het team bestaat uit vijftien betrokken medewerkers. Ieder met een eigen achtergrond en talent. Mijn collega’s hebben ervaring in de detailhandel, administratie, accountancy, politie, IT en criminologie. Met deze diversiteit hebben wij veel specialistische kennis in huis. Wij zijn een klein, hecht en gedreven team en dat werkt ontzettend fijn.”

Wat is er uniek aan SODA?

“Dat is absoluut onze manier van werken”, zegt Arie Jan overtuigd. “Wij zijn er primair voor de benadeelden, maar vinden de menselijke maat ook belangrijk. Wij proberen ons zoveel mogelijk in te leven in de situatie van de debiteur en zijn altijd op zoek naar een passende oplossing voor beide partijen. We zeggen altijd ’vriendelijk waar het kan, stellig als het moet’. Wij zijn van mening dat je met deze werkwijze op een respectvolle manier de beste resultaten behaalt. Wij zijn geen incassobureau, maar zien ons meer als een mediator. Veel van onze klanten waarderen deze benadering en daar zijn wij trots op.
Daarnaast hebben wij dankzij onze achtergrond en samenwerking met politie, justitie, het Verbond van Verzekeraars en andere belangrijke partijen veel verstand van zaken. Wij volgen de veranderingen in de maatschappij en op het gebied van wetgeving. Hierop passen wij onze werkwijze aan, waardoor wij blijven innoveren als specialist op het gebied van schadeverhaal na criminaliteit.”

Hoe zie jij de toekomst van directe aansprakelijkstelling?

“Wij staan pas aan het begin en zijn nog volop in ontwikkeling. Onze aanpak is gebaseerd op een regel uit het burgerlijk wetboek waarin staat hoe we met elkaar moeten omgaan. In artikel 6:162 staat beschreven dat als je schade veroorzaakt je verplicht bent om de schade te vergoeden. Onze aanpak heeft ook een maatschappelijk belang. We ontlasten het strafrechtelijk systeem en de politie, ondersteunen slachtoffers en geven een signaal af aan daders. Wat we nu nog op kleine schaal toepassen kan natuurlijk ook op massaal voorkomende delicten toegepast worden. Die groei willen we graag maken. We zijn hierin vooruitstrevend ten opzichte van landen om ons heen waar nog weinig gebruik gemaakt wordt van directe aansprakelijkstelling. Met sommige diensten gaan wij nu al de landsgrenzen over en ik voorzie daarin ook een stevige groei”, voegt Arie Jan tot slot toe.