Het vonnis: onzichtbare benzinedief moet €15.000 aan schade vergoeden

Het vonnis: onzichtbare benzinedief moet €15.000 aan schade vergoeden

dinsdag, 04 juli 2023

Er is een nieuwe mijlpaal bereikt in het verhalen van schade na brandstofdiefstal. Dankzij de samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie is een verdachte uit Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de dader een schadevergoeding van ruim €15.000 betalen voor 118 keer tanken zonder te betalen.

118 aangiften door SODA namens 20 benadeelden

Een complexe factor in deze zaak is dat er met valse kentekenplaten totaal 140 keer getankt is zonder te betalen. Tankstationshouders doen zelden aangifte van dit soort diefstallen, omdat de politie weinig aanknopingspunten heeft. Het is hierdoor voor de deurwaarder onmogelijk om de schade namens de benadeelde te verhalen. De tankstationhouder blijft vervolgens achter met de schade en een enorme kostenpost.

SODA pakt dit anders aan en doet bij elk incident aangifte namens de benadeelde, ook wanneer er valse kentekenplaten gebruikt zijn. In deze zaak heeft de politie na zorgvuldig onderzoek 118 aangiften van SODA kunnen herleiden naar de dader. De 140 diefstallen die anders niet opgepakt konden worden zijn dankzij SODA en met de hulp van het Openbaar Ministerie voorgelegd aan de rechter, een uniek succes!

Benadeelden en rechters ontlast

Het is een gezamenlijk proces geweest met het Openbaar Ministerie. De zaak is behandeld in een strafrechtzitting. SODA heeft namens de benadeelden de schade gevoegd in het strafproces, hierdoor kon de strafrechter in één proces een straf opleggen en een schadevergoeding toewijzen, waardoor een aparte, civiele procedure door de ondernemers niet meer nodig is. Deze zaak is voor SODA hét voorbeeld van een efficiënte publiek-private samenwerking. Samen staan wij voor een veilige samenleving en rechtvaardigheid voor benadeelden.

Klik hier voor meer informatie over onze werkwijze. Heeft u nog een vraag? Dan kunt u contact met ons opnemen via contact@so-da.nl.