Ik wil schade verhalen

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze mailen naar info@so-da.nl.

Wat is directe aansprakelijkstelling?

Als iemand schade veroorzaakt is het bij wet geregeld dat de veroorzaker de schade moet vergoeden (Boek 6- Artikel 162). Soms kunt u de schade verhalen via het strafrecht, maar u kunt de dader altijd civiel aansprakelijk stellen. SODA ondersteunt winkeliers, ondernemers, organisaties en consumenten bij het verhalen van schade via het civiele recht. Wij stellen de veroorzaker namens de benadeelde aansprakelijk, incasseren de schade en keren deze na betaling uit aan de benadeelde. Op deze manier wordt het strafrechtelijk systeem ontlast, de schade vergoed en de dader aangesproken op zijn verantwoordelijkheid.

Werken jullie samen met de politie?

Wij werken nauw samen met de politie en onze aanpak is gericht op het ontlasten van de politie. De politie deelt gegevens met SODA op basis van het Besluit Politiegegevens artikel 4 lid 2 onder n. De politie blijft geïnformeerd over de afhandeling, maar hoeft niet altijd ter plaatse aanwezig te zijn.

Welke kosten berekent SODA?

Deelnemers van SODA betalen geen maandelijkse kosten voor onze dienstverlening. Na een succesvolle afronding van een aansprakelijkstelling houdt SODA een klein deel in van het uit te keren schadebedrag. Deze bijdrage investeren wij onder andere in personeel en doorontwikkeling van onze organisatie. Consumenten die gebruik maken van onze internetfraude-aanpak ondersteunen wij kosteloos. Eventuele gerechtelijke kosten worden betaald uit de solidariteitsreservering.

Hoe kan ik deelnemen?

U kunt zich online aanmelden via de onderstaande button.

Heeft u nog een vraag? Dan helpen wij u graag verder. Bezoek onze contactpagina om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen.