U koopt iets via Marktplaats of WhatsApp en dan overkomt u het ook, u wordt opgelicht. U ontvangt niet waarvoor u betaald heeft en u bent het geld kwijt. Ook stelen oplichters via spoofing en op andere listige manieren geld. SODA helpt consumenten bij het verhalen van het aankoopbedrag en een schadevergoeding op de dader. Samen met u en de politie pakken wij internetfraude aan.

Onze aanpak

Om de oplichter aansprakelijk te kunnen stellen moeten de onderstaande stappen doorlopen worden:

1. Aangifte bij de politie

Het is belangrijk dat u aangifte doet bij de politie. Zo krijgt de politie zicht op het probleem en komen oplichters sneller in beeld. De aangifte is ook het startpunt om uw geld terug te krijgen. Met een aangifte kunnen uw bank en SODA u verder helpen. Klik hier om aangifte te doen bij de politie.

2. NAW gegevens van de oplichter

Banken kunnen de gegevens van de oplichter (NAW; naam, adres, woonplaats) aan u verstrekken. Kijk op de website van de Nederlandse Betaalvereniging hoe het werkt. U kunt ook rechtstreeks met uw eigen bank contact opnemen. De bank zal de oplichter vragen het geld binnen drie weken terug te storten. Indien dat niet gebeurt kan de bank u de gegevens van de ontvanger verstrekken.

3. Meld uw zaak bij SODA

Heeft u de eerste twee stappen doorlopen? Dan kunt u uw zaak aanmelden en dan nemen wij het van u over. In sommige gevallen betaalt de oplichter niet of worden er geen gegevens door de bank verstrekt. In deze gevallen is er misschien sprake van een bijzondere situatie. U kunt uw zaak dan alsnog aanmelden en dan vragen wij de gegevens van de oplichter op via de politie.

Voordelen van SODA

  • Wij ondersteunen u bij het verhalen van de schade op de dader
  • Wij werken samen met de politie tegen internetfraude
  • Onze dienstverlening is altijd op basis van no cure no pay

“Ik ben echt heel blij met de benadering én het resultaat en ik zou zeggen ga zo door. Want met mij hebben heel veel andere kopers dezelfde nare ervaring en hier mogen fraudeurs niet mee wegkomen.”

“U en uw organisatie hebben mij het vertrouwen teruggegeven dat er toch nog recht wordt gedaan aan onrecht.”

Benadeelde uit het oosten van het land

Een schadevergoeding en geen kosten

Naast het terughalen van uw geld verhalen wij namens u ook een schadevergoeding op de dader. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het bedrag dat u betaald heeft aan de oplichter, maar bedraagt minimaal €131,-.
Wij zijn een stichting en berekenen u als benadeelde geen kosten voor onze dienstverlening. De kosten voor het inschakelen van een deurwaarder of advocaat wordt bij de dader in rekening gebracht. Alle overige gerechtelijke kosten zijn gedekt uit de solidariteitsreservering.

Kwalitatieve dienstverlening

Door nauwe samenwerking met onder andere politie, justitie en ondernemers heeft SODA een groot vertrouwen opgebouwd bij alle betrokken partijen. Om dit vertrouwen en de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen staat SODA onder toezicht van de Stichting DAAD. Stichting DAAD waakt over de kwaliteit van de uitvoering en biedt betrokken partijen een klachtenregeling en een onafhankelijke klachtencommissie.

Meld uw zaak vandaag nog aan

Via de onderstaande button kunt u uw zaak eenvoudig aanmelden.
Heeft u nog een vraag? Dan kunt u deze mailen naar info@so-da.nl.