De 5 meestgestelde vragen

De 5 meestgestelde vragen van debiteuren

donderdag, 07 december 2023

Een aansprakelijkstelling ontvang je niet elke dag. Wij begrijpen dan ook goed dat debiteuren vragen hebben over de afhandeling en eventuele gevolgen. Vandaag geven wij jou een kijkje achter de schermen bij SODA en delen de 5 meestgestelde vragen.

Onbekend met civiel recht

Met een team van zes collega’s beantwoorden wij dagelijks uiteenlopende vragen”, vertelt Laila. Veel debiteuren zijn niet bekend met schadeverhaal via het civiel recht. Wij begrijpen dat het een onbekende en vervelende situatie kan zijn en doen ons uiterste best om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Hierbij denken wij altijd mee in het vinden van een passende oplossing. Ondanks dat de reden waarvoor ze bellen geen leuk onderwerp is, kunnen wij met onze begeleiding en uitleg hopelijk een bijdrage leveren aan een soepele afhandeling”.

De top 5

1. Ik was niet de enige, waarom moet ik betalen?

In de wet is geregeld dat schade vergoed moet worden. Als de schade door een groep wordt veroorzaakt, dan is iedereen in de groep aansprakelijk voor de schade. Iedereen wordt individueel aansprakelijk gesteld.

2. Een schadevergoeding en straf, hoe kan dat?

De schadevergoeding staat los van een eventuele straf die een rechter oplegt. De schadevergoeding is een civiele aansprakelijkstelling en een uitspraak van een rechter is een strafrechtelijke vervolging.

Voorbeeld: Als iemand opzettelijk een kras in een auto maakt dan eist u een schadevergoeding voor het herstel. Daarnaast kunt u bij de politie aangifte doen, zodat de dader van een rechter een straf opgelegd krijgt.

3. Kan een aangifte worden ingetrokken?

Het is mogelijk om een verzoek in te dienen bij de officier van justitie. In de basis is het wel zo dat als u aangifte doet bij de politie, zij bepalen wat de vervolgstappen zijn.

4. Heeft de aansprakelijkstelling invloed op een VOG?

Het civielrecht staat los van het strafrecht. De aansprakelijkstelling van SODA is een civielrechtelijke afhandeling en een VOG wordt gebaseerd op een strafblad. Op een strafblad zijn geen civielrechtelijke zaken zichtbaar. Wie bij de politie of in andere veiligheidsfunctie gaat werken zal een dieper onderzoek ondergaan. Politieregistraties worden dan ook onderzocht. In dit geval komen aansprakelijkstellingen wel in beeld. Het is dus afhankelijk waarvoor u een VOG nodig heeft.

5. Kan ik in termijnen betalen?

Het is zeker mogelijk om in termijnen te betalen. Wij denken graag mee in het vinden van een passende oplossing. Binnenkort is het ook mogelijk om via de website van SODA zelf een betalingsregeling in te stellen.