Ik ben aansprakelijk gesteld

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze mailen naar info@so-da.nl.

Waarom moet ik aan SODA betalen?

U bent door een winkelier, ondernemer of organisatie aansprakelijk gesteld, omdat u een onrechtmatige daad heeft gepleegd. U heeft hierover een brief ontvangen met daarin een uitleg. De benadeelde partij heeft SODA gevraagd om de schadevergoeding namens hen te innen.

Ik was niet alleen, waarom moet ik betalen?

Het maakt niet uit of u alleen was of met anderen. Iedereen wordt individueel aansprakelijk gesteld voor de schade.

Hoe kan ik betalen?

​U kunt de schadevergoeding eenvoudig online betalen.
Klik hiervoor op de onderstaande button.

Ook is het mogelijk om het bedrag handmatig over te schrijven. Betaal het totaalbedrag zoals vermeld op de aansprakelijkstelling (brief) en let daarbij op de volgende zaken:

  • Maak het bedrag over op naam van Stichting SODA
  • Vermeld bij uw betaling altijd het betalingskenmerk!
  • Maak het totaalbedrag over op IBAN-nummer NL33INGB0004872803, storten bij uw bankkantoor is ook mogelijk

Maak binnen 15 dagen na bezorging van de aansprakelijkstelling het bedrag over om eventuele extra kosten te voorkomen.

Wanneer u een aansprakelijkstelling heeft ontvangen van SODA heeft u 15 dagen de tijd voor de betaling. Mocht u onverhoopt niet in staat zijn het bedrag te voldoen binnen de gestelde termijn, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met SODA. Samen gaan wij dan op zoek naar een passende oplossing.

Vermeld bij uw betaling met internetbankieren altijd uw betalingskenmerk. Mocht de betaling ook dan niet lukken vermeld dan het zaaknummer bij ‘omschrijving’.

Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Als schadevergoeding niet wordt betaald dan ontvangt u een herinnering. Mocht de betaling niet binnen de gestelde termijn voldaan worden, dan zal SODA namens de winkelier een deurwaarder inschakelen. Als de betaling dan nog steeds uitblijft, dan vraagt SODA de rechter om de schadevergoeding toe te wijzen.

Een schadevergoeding en straf, hoe kan dat?

De schadevergoeding staat los van een eventuele straf die een rechter oplegt. De schadevergoeding is een civiele aansprakelijkstelling en een uitspraak van een rechter is een strafrechtelijk vervolging. In de meeste gevallen van winkeldiefstal zal er straf opgelegd worden in de vorm van een geldboete, gevangenisstraf, taakstraf of Halt-straf.

Ik ben vrijgesproken, moet de schadevergoeding nog betaald worden?

Bij vrijspraak wordt de aansprakelijkstelling ingetrokken. U dient hiervoor wel een bewijs aan te leveren. Als u al betaald heeft dan wordt het bedrag teruggestort. Neem hiervoor contact op met SODA via info@so-da.nl en voeg een kopie van de vrijspraak toe in uw bericht.

Ik heb een onvoorwaardelijk sepot. Is de schadevergoeding nog van toepassing?

In dit geval zal SODA de aansprakelijkstelling intrekken. U dient hiervoor wel een bewijs aan te leveren. Als u al betaald heeft dan wordt het bedrag teruggestort. Neem hiervoor contact op met SODA via info@so-da.nl en voeg het onvoorwaardelijke sepot toe in uw bericht.

Let op:

Bij een voorwaardelijk sepot of voorwaardelijke straf moet de schadevergoeding wel betaald worden.