SODA aanpak verder vereenvoudigd, alles melden bij 1 loket!

SODA heeft in samenwerking met de politie de aanpak verder vereenvoudigd. Aangifte doen bij de politie is niet meer nodig! Deelnemers van SODA kunnen alle onbetaalde tankbonnen melden bij SODA. SODA doet namens de tankstationhouder aangifte bij de politie. Gemak staat voorop.
Lees verder op de site hoe de aanpak precies werkt.


Persbericht

Recidive van winkeldiefstal neemt spectaculair af door de dief ook de schade te laten betalen.

De kans dat winkeldieven wederom in de fout gaan neemt met 39% af zodra de winkeldief ook geconfronteerd wordt met de schadenota van de winkelier van 181,- euro. Dit blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek begeleid door de Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen.
Naast de spectaculaire afname van recidive blijkt ook dat de eventuele terugval later plaatsvindt dan de winkeldief die alleen een boete van justitie kreeg. Voor dit onderzoek werden over een periode van ruim twee jaar ongeveer honderdduizend diefstaldossiers geanalyseerd.
Dit recidiveonderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling SODA. Deze organisatie verhaalt voor de aangesloten winkels, de schadevergoeding bij ongeveer de helft van alle opgepakte winkeldieven.
Met ongeveer 40.000 registraties per jaar is winkeldiefstal een van de meest gepleegde criminele delicten in Nederland. Het feitelijke aantal winkeldiefstallen is nog hoger en wordt in diverse studies op uiteenlopende getallen geschat. De huidige omvang van winkeldiefstal zorgt onder andere voor negatieve financiële gevolgen, zoals hoge preventie- en beveiligingskosten voor winkeliers. Daarnaast heeft winkeldiefstal negatieve maatschappelijke gevolgen, zoals een hoog onveiligheidsgevoel bij winkelpersoneel en consumenten. Ook op winkelniveau heeft het negatieve gevolgen, de kwaliteit van de winkelbeleving wordt namelijk op een negatieve manier beïnvloed. Om deze negatieve gevolgen te reduceren is een effectieve aanpak van winkeldiefstal essentieel.