Ervaringen

Op initiatief van de politie ontwikkelden we een werkwijze om schade door internetfraude te verhalen.
Hierbij een aantal succesverhalen van SODA bij internetfraude.

Benadeelde uit het midden van het land

Geachte heer, mevrouw,

Dank voor de snelle afwikkeling van mijn claim inzake Marktplaats oplichting. Ik ben blij dat dit gelukt is.
Er is mij gevraagd mijn ervaringen en eventuele opmerking door te geven.
– de wijze van inlichten was duidelijk.
– afwikkeling bijzonder snel

Als tip zou ik graag willen meegeven dat een ontvangstbevestiging nadat de cessie en pv zijn opgestuurd naar jullie nog extra positief kan bijdragen.

Nogmaals blij met het experiment en vooral natuurlijk met de positieve afloop voor mij dankzij jullie inzet.

Benadeelde uit het westen van het land

Goedemiddag

Vanmorgen ben ik gebeld door SODA, n.a.v.. mijn aangifte m.b.t. internetfraude en de pilot van Soda.
Tot mijn grote verbazing is mijn fraudecase oplost en heb ik zelfs al het bedrag ontvangen.

Er is mij gevraagd om een review v.w.b. mijn ervaringen over Soda te schrijven.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit (meer) verwacht had iets over mijn melding te horen, en was dan ook verrast dat ik benaderd was om aan de pilot mee te werken.
En onder het mom ‘ik heb nu niks en wie weet wordt de dader aansprakelijk gesteld’ heb ik meegedaan.

Ik had niet verwacht dat mijn case (ik hoorde vanmorgen als eerste) zou worden opgelost, en dat ik het betaalde bedrag (met zelfs nog extra kosten) zou gaan ontvangen.

Het telefoontje van vanmorgen was dan ook een echte verrassing en ik vind het heel mooi om te zien dat internetfraude serieus genomen wordt en dat hiervoor de samenwerking gestart is, m.b.v.. de pilot.
Als het aan mij zou liggen pleit ik ervoor dat de pilot wordt uitgebreid en een definitieve status gaat krijgen, want op deze manier krijg je als koper toch het gevoel niet alleen te staan en dat je aangifte serieus genomen wordt.

Conclusie; ik ben echt heel blij met de benadering én het resultaat en ik zou zeggen ga zo door. Want met mij hebben heel veel andere kopers dezelfde nare ervaring en hier mogen fraudeurs niet mee wegkomen.

Benadeelde uit het oosten van het land

Enige tijd geleden hebben wij telefonisch contact gehad over de pilot van SODA ten aanzien van mijn aangifte die ik gedaan had van internet oplichting.

Kort gezegd: “Ik hoop dat de pilot waar ik aan mee heb mogen doen, de nieuwe toekomst wordt! Hoe fijn is het dat wanneer je na een nare ervaring en je (zuur) verdiende geld kwijt bent door internet oplichting, je het op deze manier gewoon terug kan krijgen”. Heel erg bedankt daarvoor!

Een langere reactie, die ik ook op het verzamelaars forum heb geplaatst, waar veel mede “ervaringsdeskundigen” zitten:

OPGELICHT MET POSITIEVE AFLOOP!

Beste Pokemon gekkies,

Op vrijdag 18 september ben ik via FB Marktplaats opgelicht voor een aantal tientjes aan Pokemon kaarten. Netjes betaald, daarna radiostilte… jullie kennen het wel…

Na zelf een advertentie geplaatst te hebben waar ik mensen vroeg die door dezelfde persoon opgelicht waren mij te contacten, kreeg ik meerdere reacties van mede gedupeerde. Gezamenlijk besloten we om aangifte te doen en aan elkaars aangifte nummer te refereren in onze aangifte. We hadden er niet heel veel vertrouwen in, maar wouden het toch proberen.

Uiteindelijk kreeg ik reactie vanuit de Politie dat mijn aangifte was uitgekozen om mee te doen aan een nieuwe pilot. Een pilot waarbij de politie samenwerkt met het Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling, kortweg SODA. Ik moest hen machtigen om de gegevens van mijn aangifte bij de politie op te vragen en mijn eigen gegevens doorgeven.

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels, 10 februari 2021, al lang vergeten dat ik aangifte had gedaan, kijk ik op mijn bankrekening: een bijschrijving van het SODA! Het bedrag waar ik voor opgelicht was! SODA incasseert het rekeningnummer van de oplichter waar hij mijn geld op ontvangen had en heeft het vervolgens aan mij terug gestort. Een succesvolle pilot al zeg ik het zelf!

Benadeelde uit het zuiden van het land

Het ogenschijnlijk kleine bedrag waar ik voor opgelicht ben heeft in eerste instantie echt vervelende gevolgen gehad.
Ik durfde niet meer via marktplaats of elders te kopen.
Dat iemand zo glashard kan liegen dat het pakketje wel was opgestuurd en net deed of hij nergens van af wist.
Het postbewijs had weggegooid etc. Hij hield mij mooi aan het lijntje.
Mijn vertrouwen was echt geschaad.

Door aangifte te doe bij de politie werd ik door SODA (voor mij een onbekende organisatie) benaderd. Hier had ik ook eerst echt wantrouwen in omdat er zoveel SPAM mails binnenkomen met allerlei vragen ook naar mijn bankrekeningnr. etc.
De doorlink naar de Politie voor de aangifte vond ik ook een stap om te zetten. Elke link kan een verkeerde move zijn.
Heb dit eerder in een KPN-mail gehad waardoor ik alle gegevens!!!! etc. ben kwijtgeraakt op mijn PC, gewoon een zwart blad en een eis van 750 euro te betalen. Dit heb ik destijds niet aangegeven, wist niet dat dit kon.

Maar goed, ik heb uiteindelijk deze aangifte wel gedaan en in uw brief doorgeklikt naar de site van de politie, goddank!!
U en uw organisatie hebben mij het vertrouwen teruggegeven dat er toch nog recht wordt gedaan aan onrecht.